Hoewel er met Pasen in Nederland geen officiële schoolvakantie is, is het Paasweekend wel een heerlijke periode om te gaan genieten van de eerste tekenen dat de natuur uit haar winterslaap komt. In de landen om ons heen (België en Duitsland bijvoorbeeld) zijn er wel schoolvakanties en veel bezoekers uit die landen brengen graag een paar dagen in Nederland door.
In verschillende culturen bestaan er eeuwenoude lentefeesten en feesten ter ere van de vruchtbaarheid die de oorsprong kunnen vormen voor het Paasfeest. Ook de symbolen (eieren, lammetjes) die we van Pasen kennen komen in deze culturen voor als onderdeel van het lentefeest.
In de Christelijke traditie is Pasen het moment waarop de wederopstanding van Jezus wordt gevierd. Jezus werd volgens het bijbelverhaal op de vrijdag voor Pasen gekruisigd en op de zondag erna verrees hij uit de dood.
Pasen is een van de roerende feestdagen. Er is geen vaste datum in het jaar waarop Pasen valt. Wel is eerste Paasdag altijd op een zondag. Eerste Paasdag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Vanaf eerste Paasdag is het nog veertig dagen tot Hemelvaartsdag en 50 dagen dot Pinksteren.
Pasen valt in een periode van het jaar waarin het nog kan sneeuwen, maar ook al ruim boven de 20 graden kan zijn. Of het aan de klimaatverandering ligt weten we niet zeker, maar het weer met de Paasdagen is de laatste jaren iets milder geworden. Met uitzondering van de erg koude Pasen in 2013 is de temperatuur met Pasen de laatste 30 jaar met gemiddeld 1,6 graden omhoog gegaan. De hoogst gemeten temperatuur met Pasen was in april 1947. Toen werd het lokaal meer dan 27 graden..
Wat het weer ook wordt deze Pasen: vanuit een vakantiehuis van eenhuisjehuren.nl geniet u volop van het ontluikende voorjaar!